Avocații răspund penal când instigă la fals împotriva unui ziarist ?

Mărgărit GROSU

Nu vorbim aici despre avocații stagiari care mor de foame și mai fac și ei câte o găinărie atunci când îi învață pe clienți să mintă că au avut o lingură în plus în cadrul unui proces de partaj. Vorbim aici de avocați bătrâni, unii dintre ei provenind din rândurile magistraților pensionari. Unul dintre ei mi-a atras atenția în urmă cu câțiva ani, atunci când, ieșit la pensie ca magistrat, instiga un cetățean să mintă și să transforme în penal o datorie mai veche. Un om necăjit, cu pantalonii cârpiți, care chiar avea nevoie de banii pe care cineva îi datora.

– ”Să punem de un șantaj, să-l băgăm în penal”, îi zicea avocatul. Omul s-a scuturat puțin, s-a uitat lung la fostul magistrat, care tocmai ce își încheiase cariera de șef la ”Penal” în Tribunalul Buzău și a zis clar și răspicat:

-”Așa ceva eu nu fac, de-ar fi să mor de foame!”.

Aceste cuvinte mi s-au întipărit în minte și nu pot să le mai uit. ” Așa ceva eu nu fac”, țipa glasul conștiinței unui om curat. Un om sărac și curat. Glasul său pătrunzător și revoltat a atras privirile multor oameni care erau la o cafea la cârciuma cu pricina. L-am privit cu silă pe acel avocat și de atunci nu am mai vorbit cu el. Ce-i trebuia lui, om bogat cu o pensie foarte mare să caute pe lângă clienți prin cârciumi să-i învețe la prostii? Nu mi-am putut explica nici atunci, nu-mi explic nici acum când, o fetiță aflată la început de carieră se înghesuie cu un arab într-un atelier de tăiat marmură și clocește la minciuni pentru distrugerea unui om demn. Ce o mână în luptă pe această fetiță care a avut șansa să îmbrace roba de avocat? Nu am înțeles-o vreme de un an de când mă hărțuiește,așa cum nu-l înțeleg nici pe colegul ei de birou care se gudură pe lângă același arab îndemnându-l la minciuni, falsuri și alte fărădelegi. Oamenii aceștia chiar și-au pierdut simțul rațiunii? Le-a întunecat banii arabilor judecata, astfel încât își vând cariera și semenii pentru doi arginți? Să zicem că fata este îndrăgostită de arab și orele de zbenguială pe care și le petrece în atelierul arabului sunt frumoase, dar credem că există un prag peste care nu se poate trece. Un prag peste care nu se mai poate vorbi de rațiune, de lege, de morală de bunul simț. Un prag peste care se ajunge foarte ușor la pușcărie, alături de cei pe care tocmai ce i-a consiliat. Așa de rău să fi ajuns un avocat care, la îndemnul arabului să vină în poarta pârâtului pe care îl hărțuiește vreme de un an pe nedrept, să-i râdă în față spre satisfacția arabului? Atât de rău a ajuns un vânător care se simte puternic, să-și hărțuiască victima în locuința sa? Cam care este pedeapsa pentru astfel de fapte pentru avocați? Nu pentru arab. Arabul minte, minte mereu și plătește. Plătește păcălici care îi fac jocul. Plătește scamatori care se ascund sub roba de avocat și o fac pe înțelepții croșetând povești înțesate cu minciuni cărora spun că le dau un aspect juridic. Niște scamatori ! Unde mai pui că un alt scamator, văzând specatacolul colegilor de breaslă, nu numai că nu le-a bătut obrazul de rușine. S-a ascuns la fel ca ei sub robă și a renunțat să-și mai apere clientul. E mai frumos jocul minciunii decât lupta dreptății. Ce avem aici? Niște scamatori care au pătat haina justiției, care au ajuns în Barou pe alte căi decât cele normale. Cine sunt haimanalele? Mai bine nu-i știți! Ce pedeapsă primesc aceste arătări? Pedeapsa prevăzută de lege și de regulamentele din Barou și voi face toate demersurile pentru ca acești indivizi să plătească în spiritul și litera legii și să dispară din Baroul Buzău.