Ispravnicul Ciolacu

ISPRÁVNIC, ispravnici, s. m. Dregător care aducea la îndeplinire o poruncă domnească sau (mai târziu) care conducea, ca reprezentant al domnului, un județ sau un ținut. – Din bg. izpravnik, rus. ispravnik.

sursa: DEX ’09 (2009)

ISPRÁVNIC ~ci m. înv. 1) Dregător care avea în răspunderea sa îndeplinirea poruncilor domnești. 2) Conducător al unui județ sau ținut. [Sil. is-prav-] /<bulg. izpravnik

Am ales a doua explicație din DEX pentru a creiona portretul mai marelui nostru conducător, Ionel Marcel Ciolacu. Și asta, pentru că Marcel cumulează momentan cele două funcții de stat. Răspunde de îndeplinirea poruncilor domnești, dar este și conducător de județ, ca un adevărat ispravnic.

Liderul P.S.D. s-a mobilizat exemplar pentru a duce la îndeplinire planul președintelui, de a purcede imediat la inițierea alegerilor anticipate. Sarcina i-a picat pe cap deputatului Marcel Ciolacu, om mare, bun organizator căruia îi plac lucrurile complicate. Pe Ponta l-a adunat imediat în oastea sa pentru că îl știe de o viață. Cândva era șoferul lui Negoiță și gonea cu un aer de june îndrăgostit prin satele de pe lângă Râmnicu-Sărat. I-a amintit de tinerețe și Ponta a sărit ca ars, cu un elan nemaivăzut. I-a umbrit puțin victoria câțiva de la P.N.L. care au votat și ei pentru căderea Guvernului. Acest plan ascuns nu i-a plăcut lui Ciolacu pentru că a considerat pe moment, că șeful suprem nu are încredere deplină în el. În rest, este satisfăcut de rezultatul muncii sale. Și-a făcut treaba ca la carte și acum așteaptă recompensa. Pe Ponta l-a izgonit din preajma sa imediat, pentru că e rău de gură și spune tot, iar cei din partid nu s-au prins de făcătură. Ce va face acum Ciolacu cu un Guvern căzut? Nimic, așteaptă instrucțiuni de la Palat, ca un adevărat ispravnic.