Cât de Boșcodeală poți să fii?

Nici nu râd, nici nu plâng. Văd o știre dată de Opinia în care se arată că Stațiunea de Cercetare Buzău cere în instanță executarea fostului primar Constantin Boșcodeală pentru prejudiciul cauzat de peste 5 milioane de lei.

Nu râd pentru că nu sunt răzbunător și am crezut întotdeauna în dreptatea divină. Dar nici nu plâng pentru că văd că s-a inventat o nouă unitate de măsură pentru prostie, ”Boscodeală”! Cât de Boșcodeală poți să fii să plătești o datorie pe care nu o ai și mai mult, să plătești despăgubiri de aproape 20.000 lei la hectar în condițiile în care toți agricultorii merg în pierdere?

Ce s-a întâmplat:

Fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, cel care nu a făcut nimic pentru oraș vreme de 20 de ani, dar care și-a îmbogățit toți finii și prietenii din Buzău, caută acum să scape de o decizie penală prin care este obligat să plătească o sumă imensă unor entități pe care le-a prejudiciat. Este vorba de Stațiunea de Cercetare Legumicolă pentru care trebuie să plătească 5.352.864 lei cu dobânda legală la zi și Agenția Domeniilor Statului la care are de plătit suma de 531.062 pentru lipsa de folosință a terenului vreme de un an. Boșcodeală se face vinovat că a construit un cartier rezidențial în Buzău pe locul în care Stațiunea de Cercetare ar fi trebuit să cultive legume. După mai multe pachete de legi acest teren a intrat în administrarea Agenției Domeniilor Statului, care, timp de un an, ar fi trebuit să încaseze suma de 531.062 lei pentru închiriere acestora pentru că această entitate nu se pricepe la zarzavaturi și nici nu are angajați.

Voi ați mai auzit așa ceva?

Din 2001 și până în 2018, vreme de 17 ani, Stațiunea de Cercetare ar fi făcut profit 5.352.864 lei noi, dacă Boșcodeală îi lăsa în plata lor. Mai bine spus, să înțeleagă tot poporul, pe o suprafață de 33 de hectare un fermier obține 55 de miliarde de lei vechi, vreme de 17 ani. Asta înseamnă că 3,15 miliarde pe an pentru 33 de hectare ceea ce înseamnă aproximativ 190 de milioane de lei vechi pe an profit la hectar. Agenția Domeniilor Statului cerea 160 de milioane la hectar chirie, lăsând chiriașului să încaseze și el 30 de milioane pentru efortul său. Numai că Boșcodeală nici nu a muncit pământul, nici nu a stat cu parul la hotar să-i interzică proprietarului să vină să-și muncească terenul și nici măcar nu a încasat vreun ban pe care l-a băgat în buzunarul său. Terenul a fost folosit de Primăria Buzău în baza unui contract de investiții și pe acesta s-a construit un Cartier Rezidențial pentru buzoieni. Terenul a fost vândut tot de Primăria Buzău la un preț stabilit de experți și Stațiunea a primit un alt teren pe care l-a pierdut în baza legilor care s-au tot succedat. Boșcodeală nu a încasat niciun leu, n-a profitat, nu s-a îmbogățit de aici și nici măcar nu a efectuat un act de răzbunare împotriva cuiva. Și atunci de ce este Boșcodeală bun de plată pentru un prejudiciu care nu s-a produs? Terenurile Stațiunii erau pârloage de mult timp și cele administrate de Agenția Domeniilor Statului la fel, pentru că nu le închiria nimeni din cauza chiriilor exagerate.

revenim!