Când nu știi ce se întâmplă, te uiți la Cristoiu

Îi spuneam mai de mult unui mare om de afaceri să îl citească pe Ion Cristoiu, pentru a înțelege cam ce se întâmplă în ziua de azi. Eu îl citesc în fiecare zi și astfel pot anticipa evenimente majore care se abat oarecum instantaneu peste noi. Poți descifra nu numai evenimentele de politică națională, dar și evenimentele de politică internațională, precum și oportunitățile de afaceri pe termen lung. Important este să fii atent la ce scrie sau zice maestrul. Foarte important este să citești și lectura suplimentară pe care scriitorul și istoricul clipei o recomandă cititorilor săi.

Așa i-am zis marelui afacerist, dar nu m-a ascultat. Mi-a răspuns sincer: ” nu-l citesc pe Coroiu”, și a greșit. Deși are un lanț de restaurante, a făcut Revelionul acasă, că nu a venit nimeni la el. Acum se plânge că nu are bani de curent și chiar e obligat să-și închidă afacerea. Și asta pentru că nu vrea să-l citească pe Ion Cristoiu, pe cristoiublog.ro. Dacă l-ar fi citit, zi de zi, așa cum fac eu de 20 de ani, și-ar fi dat seama de realitățile care ne înconjoară și ar fi decis în cunoștință de cauză, ca un om informat. Și-ar fi modelat comportamentul și ar fi știut cam care sunt așteptările noastre pentru viitor. Așa, bâjbâie prin ceață, și crede că geniul său de mare economist sau manager face vreo ceapă degerată în economia de piață de azi. Se vaită el, mă vait și eu! Cu ce pot să-l ajut mai mult, dacă el nu vrea să citească!

Dacă ești novice și îl citești pentru prima oară pe Cristoiu, te freci la ochi. Știi că omul e în vârstă și te calmezi cumva, aruncând ilogicul în seama bătrâneții. Numai că ilogicul lui Cristoiu este perceput de mințile mici, neantrenate în evenimente, nefinisate de istorie, care nu văd lumea de sus. De sus, de la înălțimea gândirii maestrului. Am ripostat și eu de câteva ori la vederea unor aprecieri pe care le-am considerat, pe baza informațiilor mele, ca fiind neadevărate. M-am convins în timp că m-am înșelat. Cum e cu povestea puilor vii născuți de găina buclucașă? Așa cum a fost și cu industria românească, ” un morman de fier vechi”.

Azi, maestrul vine cu o poveste cutremurătoare. A citit el undeva, cândva, și acum și-a adus aminte. Vă las pe voi să trageți o concluzie în lumina evenimentelor internaționale ce vor urma. Care evenimente? Veți vedea!

Cum a apărut în România jurnalismul care trimite la ghilotină

08/01/2022 | ✎ Ion Cristoiu

Pe parcursul procesului intentat ziariştilor, sub numele de Procesul criminalilor de gîndire (22 mai – 4 iunie 1945), presa comunistă şi presa comunizantă n-au contenit a insulta în fel şi chip pe cei mai mari gazetari interbelici: Pamfil Şeicaru, Stelian Popescu, Radu Gyr, Nichifor Crainic.

Sub semnătura lui Miron Constantinescu, Scînteia din 31 mai 1945 tipăreşte pe pagina întîi un pamflet de o rară violenţă, mărturie a isteriei create de comunişti în epocă nu numai împotriva cărţilor, dar şi a celor care le scriau.

https://www.cristoiublog.ro/cum-a-aparut-in-romania-jurnalismul-care-trimite-la-ghilotina/