Comentariul zilei

Mărgărit GROSU

După o săptămână în care am fost sacul de box al unor barosani și domnițe școlite la vârsta pensionării, ca să nu spun la bătrânețe, m-am hotărât să reiau seria de activități jurnalistice pe acest site. Precum idolul unor mari îmbogățiți ai urbei, Ion Cristoiu, am să scriu în fiecare zi un comentariu. Pe invers față de Cristoiu. El cu Putin, eu cu democrația.

Știrea zilei este despre Marcel Ciolacu. Despre atitudinea premierului față de ”Căminele Groazei” din Voluntari. Nici măcar nu contează ce a zis premierul, contează tonul și fermitatea sa. Ce trebuie făcut știu toți cei vizați, care sunt plătiți cu sume uriașe de bani pentru a veghea ca astfel de nenorociri să nu se întâmple. Implicarea premierului este totală, reacția este corectă, sinceră și demnă, dar va găsi oameni să ia măsurile dispuse?

Iată ce spune premierul:

„Astăzi am fost într-un centru din București, care a preluat o parte dintre persoanele cu dizabilități din ”Azilele groazei”. Le mulțumesc oamenilor cu suflet care în aceste zile au grijă de bătrânii care au îndurat toate acele suferințe inimaginabile. Dar nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei. Avem de a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem. UN SISTEM CORUPT ȘI INERT! Și cu funcționari publici COMPLICI, care în loc să fie de partea oamenilor amărâți, s-au vândut ticăloșilor! Vom face curățenie de sus până jos! De la condiții în centre, la instituții și legislație! De data aceasta, nu există scuze și nu se poate! Voi urmări personal să se poată!”

(Premierul Marcel Ciolacu, președintele #PSD)

Un sistem corupt și inert, spune premierul. Cu funcționari publici corupți!

Lucrurile par mult mai complicate decât am crede. Nu este vorba de lăcomia unui individ sau a unei familii, este vorba de un sistem despre existența căruia premierul a fost informat și de care s-a îngrozit. Premierul știe că în țară lucrurile stau tot la fel ca și în Capitală. Poate dovedi acest sistem corupt? Are oameni cu care să gestioneze acest război? Este greu de răspuns, dar de rezultatele acestei operațiuni depinde vigoarea și credibilitatea pe viitor a premierului. Cu funcționarii corupți este și mai greu. Încrengăturile sunt atât de mari în sistem încât cu greu te prinzi cam care este șeful mafiot. Sau cine pe cine comandă în instituțiile statului, mafioții sau funcționarii. E puțin forțat termenul de mafiot, la noi sunt la putere interlopii și slugile lor din fruntea unor instituții publice.

S-au vândut ticăloșilor, spune premierul. Nici eu nu o puteam spune mai bine.