”Acesta va fi primul proiect greenfield din ultimele decenii în producţia de oţel şi va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producţie va include o oţelărie şi un laminor care va fi alimentat cu energie electrică din surse regenerabile, prin construirea unui parc fotovoltaic, cu o capacitate de 100 MW. Încercăm astfel să readucem la viață în Buzău o industrie în care România a avut tradiție. Totodată, acesta este un proiect care are o componentă de mediu foarte importantă, prin reciclarea a 99% din ceea ce se produce acolo”, a declarat Prefectul județului Buzău.
Primarul Buzăului, Constantin Toma, a anunțat întâlnirea ca fiind o mare reușită și își pune speranțele că acest proiect va demara cu succes!
”Ieri, la inițiativa domnul prefect, Silviu Iordache, împreună și cu domnul Vasile Moraru, fost director general al Ductil, actual președinte al Asociației Generale a Inginerilor din România, filiala Buzău și domnul Gabriel Popa, directorul Sucursalei de Distribuție Electrica Buzău, ne-am întâlnit cu directorul pe România, Enrico Deganello, al unuia dintre cei mai mari producători de bare de oțel și oțeluri speciale din Europa.Acest mare grup industrial dorește să investească în România, peste 300 de milioane de euro, creând și multe locuri de muncă.I-am explicat ieri, domnului Deganello, ce avantaje ar avea dacă ar alege Buzăul ca posibilă locație, în condițiile în care orașul are deja aprobată, în Consiliul Local Municipal, o strategie pe economia circulară, iar viitoarea autostradă ar trece exact pe la jumătatea distanței dintre satului Pogonele (comuna Țintești) și Bulevardul Industriei, unde sunt localizate capacități de utilități în exces: energie electrică, gaze naturale, apă și canalizare, căi ferate uzinale.Posibila unire cu Ținteștiul, în 26 septembrie 2021, ar face posibil accesul la 1000 de hectare, la stânga și la dreapta autostrăzii, pentru astfel de dezvoltări industriale.De asemenea, foarte utile pentru astfel de investitori mari, sunt și accesul la Drumul Expres Buzău – Brăila, modernizarea Magistralei 500, București – Vicșani, sau viitorul aeroport civil la Boboc.Atât domnul prefect Iordache, cât și domnul Moraru, care este un specialist în acestă industrie, dar și domnul Gabriel Popa, Directorul Electrica au făcut pledoarie pentru alegerea Buzăului, ca fiind cea mai bună opțiune pentru posibilul investitor. Dar cel mai important este că investitorul a constatat că autoritățile locale reprezentate de primar, cât și autoritățile centrale reprezentate de prefect sunt de aceeași parte când este vorba de a ne dezvolta orașul și județul.Vor urma mulți pași cu acest investitor și Doamne ajută să ne iasă!Chiar dacă suntem în partide diferite, oferim astfel un exemplu celor care fiind parlamentari ai puterii și șefii unui partid, au ales doar să critice, neajutând în nici un fel comunitatea buzoiană, care i-a propulsat pe niște scaune, pe care se pare că nu le merită.Hai să facem Buzăul mare, pentru că numai astfel Țintești spre un viitor mai bun!”, ne anunță printr-un mesaj public primarul Buzăului, Constantin Toma.
La rândul său, prefectul Buzăului, Siviu Iodache, gazda evenimentului, ne anunță:
”Am început demersurile pentru atragerea în județul Buzău a unuia dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa. AFV Beltrame Group cu sediul în Italia intenționează să investească 300 de milioane de euro pentru a construi o fabrică eco-inteligentă de oţel-beton şi sârmă laminată, investiție care ar conduce la crearea la Buzău a cca 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, precum și la aproape 1000 de locuri de muncă indirecte dintre care cel puţin 800 în faza de construcţie şi circa 150 în faza de producţie. Grupul Beltrame deţine în România combinatul siderurgic din Călărași, specializat în producţia de bare de oţel laminate la cald şi oţeluri speciale, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol şi gaze, auto, echipamente mecanice mari şi hidraulice, la maşini şi echipamente agricole. Vineri am avut o întrevedere la sediul Instituției Prefectului – Județul Buzău cu domnul Enrico Deganello, directorul combinatului Donalam Călărași, întâlnire în cadrul căreia au fost oferite detalii despre noua investiție și despre facilitățile și oportunitățile de dezvoltare ale municipiului Buzău și ale județului, în contextul dezvoltării infrastructurii rutiere, feroviare dar și aeriene din zonă. La discuții au participat, de asemenea, primarul municipiului Buzău, domnul Constantin Toma, președintele Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), sucursala Buzău, domnul ing. Vasile Moraru, precum și directorul Sucursalei de Distribuție Electrica Buzău, Gabriel Popa. Acesta va fi primul proiect greenfield din ultimele decenii în producţia de oţel şi va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producţie va include o oţelărie şi un laminor care va fi alimentat cu energie electrică din surse regenerabile, prin construirea unui parc fotovoltaic, cu o capacitate de 100 MW. Încercăm astfel să readucem la viață în Buzău o industrie în care România a avut tradiție. Totodată, acesta este un proiect care are o componentă de mediu foarte importantă, prin reciclarea a 99% din ceea ce se produce acolo. De asemenea, investiția include construcția unui parc fotovoltaic de 100 MW care va asigura energia electrică necesară funcționării independente a capacității de producție. Pentru economie, producţia internă de oţel-beton şi sârmă poate deveni un pilon de susţinere, deoarece elimină necesitatea exportului de fier vechi şi a importului produselor finite”, a declarat prefectul Buzăului, Silviu Iordache.