Interviu: RINITA ALERGICĂ ȘI IMUNOTERAPIA

RINITA ALERGICĂ ȘI IMUNOTERAPIA

Interviu cu dr. Simona Băjenaru, medic primar alergolog la Spitalul Județean de Urgență Buzău

15 mai 2025

Rinita alergică are o prevalență estimată în rândul adulților de 20-30%, afectectând 1 din 4 adulți, iar la copii, de 30-35%. 1 din 3 copii suferă de aceasta formă de afecțiune.

Se estimează că, în prezent, la nivel mondial, 300 de milioane de oameni suferă de un tip de alergie, iar în 2025, numărul lor va ajunge la 400 de milioane.
Un factor important pentru acesta creștere a numărului de pacienți cu alergii este reprezentat de schimbările globale ale mediului.

Dr. Simona Băjenaru, medic primar alergolog în cadrul S.J.U. Buzău, o să ne explice ce este rinita alergică, cum o putem trata și în ce constă imunoterapia.

Cum poate influențîncălzirea globală cresterea cazurilor de rinită alergica?

Dr. Simona Băjenaru: ,,Modificările climatice modifică distribuția plantelor – un exemplu fiind Ambrozia, originară din America de Nord cu o răspândire rapidă si importantă în Europa, actual. Aceste schimbări determină apariția unor noi specii alergenice, creșterea potenâei alergenilor. Nivelurile mai ridicate de CO2 stimulează creșterea plantelor și cantitatii de polen, mai mult polen în aer pentru perioade mai lungi. Perioadele prelungite fără îngheț cresc timpul de producție de polen.

Conditiile meteo extreme, de exemplu seceta, care generează mai mult praf și întreține particule în suspensie, inundațiile, care sunt favorabile mucegaiului, atât în exterior cât și în interiorul locuințelor,iar  furtunile răspândesc alergeni peste mai multe zone geografice. Schimbarea temperaturilor afectează populațiile de insecte.”

Cum putem trata rinita alergică?

Dr. Simona Băjenaru: ,,Managementul rinitei alergice constă în trei abordări majore.

Măsuri de control al mediului și evitarea expunerii la alergen, tratamentul farmacologic și imunoterapia cu alergen specific.

Majoritatea tratamentelor utilizate în prezent se adresează controlului simptomelor de rinită alergică, precum şi controlului substratului patogenetic, respectiv inflamaţia alergică. Imunoterapia specifică cu alergen (ITS) reprezintă singura opţiune terapeutică care modifică evoluţia bolii alergice.

Administrată în stadiile iniţiale ale bolii alergice, ITS poate preveni progresia rinitei spre astm, în special la copii, precum şi sensibilizarea la alţi alergeni. ITS determină reducerea necesarului de medicaţie simptomatică şi reducerea simptomatologiei specifice de rinită alergică. La pacienţii cu astm bronşic alergic, ITS poate aduce o reducere substanţială a simptomatologiei şi scăderea necesarului de medicamente.”

În  ce constă imunoterapia ITS?

Dr. Simona Băjenaru: ,,Imunoterapia cu alergen specific este recomandată pacienţilor simptomatici cu sensibilizare IgE mediată şi constă în administrarea regulată a dozelor crescânde treptat de preparate alergene disponibile comercial, de obicei pe o perioadă de ani (alergenul la care pacientul este sensibilizat si  are are relevantă clinică) cu scopul de a modula sistemul imunitar în vederea obţinerii toleranţei. La pacientul cu rinită alergică, sistemul imunitar este hiperactiv, reactionează exagerat în momentul în care se întalnește cu alergenul. Pe scurt, ITS cu alergen specific creează o desensibilizare pentru alergenul respectiv.

Poate fi administrat sub formă de injecții obișnuite (subcutanat) sau sub formă de doze orale zilnice de tablete, spray-uri sau picături sub limbă (sublingual). Este un tratament pe termen lung și durează de obicei cel puțin trei ani.”

Când este recomandată imunoterapia?

Dr. Simona Băjenaru: ,,Imunoterapia este recomandată a fi administrată pacienţilor cu: rinită/rinoconjuctivită alergică moderat-severă intermitentă sau persistentă, în special la cei care nu răspund la tratamentul farmacologic, pentru a reduce sau a evita farmacoterapia pe termen lung şi potenţialele efecte adverse ale acesteia, cât şi la pacienţii cu astm alergic, dovedit a fi cauzat de un alergen bine definit, dacă astmul este controlat şi dacă VEMS1 este peste 70%”.

Poate fi utilizată și în alte forme de alergii?

Dr. Simona Băjenaru: ,,Este utilizată și în alte forme de alergii. La pacienții care dezvoltă reacții anafilactice sistemice la înțepăturile de viespe/albine, imunoterapia poate salva vieți și are un impact major asupra calității vieții subiectilor alergici la venin.

Imunoterapia pentru alergia la alimente este potenţial indicată pentru pacienţii cu alergie alimentară IgE-mediată dovedită (teste cutanate prick şi/sau IgE specifice pentru proteinele alimentare implicate pozitive), pentru care măsurile de evicţie sunt ineficiente sau afectează calitatea vieţii pacientului. Imunoterapia pentru alergii alimentare este considerată o formă de tratament imunomodulator care presupune expunerea regulată la doze crescânde de alimente (de exemplu, ou, lapte, arahide) sub supravegherea medicului alergolog, obiectivul final fiind obţinerea toleranţei alimentare după întreruperea tratamentului.”

Există reacții adverse?

Dr. Simona Băjenaru: ,,Toleranţa la doza prescrisă poate varia în funcţie de pacient, de calea de administrare, de tipul de alergen, de gradul de expunere la alergen. Pentru majoritatea pacienților, preparatele pentru imunoterapie sunt de obicei sigure, dar conțin cantități mici de alergeni și pot declanșa reacții alergice, în special produsele injectabile și în special în faza de inițiere și de creștere a dozelor.

ITS sublinguală este administrată de pacient, acasă, după instruire, spre deosebire de ITS subcutanata care se administrează în cabinet medical, iar pacientul rămâne sub supraveghere medicală 30 minute.

Efectele secundare ale imunoterapiei sunt limitate în general la locul de administrare, sub forma unor reacții alergice localizate; astfel, pentru calea de administrare subcutanată apare frecvent un usor edem, eritem și prurit la locul injectării, iar pentru calea de administrare sublinguală poate apărea edem sublingual”.

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă