Curaj pădure, că mâine te tai!

Am așteptat câteva zile să văd în presă reacțiile după ce, în Consiliul Județean Buzău, s-a votat ieșirea pădurii Crâng din zona protejată. Ca și cum până acum drujbele erau timorate când mâncau din arborii protejați de statutul lor de rezervație naturală. Nici laleaua galbenă nu a simțit protecția acestui statut și nici obârșia de rămășiță a Codrilor Vlăsiei nu a impresionat pe nimeni. Pădurea Crâng a fost răcorită de copaci și doar acțiunile civice au ținut în loc setea primarului de a defrișa acest areal. Era singurul obiectiv din Buzău rămas neatins de mintea edilului și de viziunile sale mărețe. De a falimenta și a distruge tot. Tot ce atinge! Formalitatea la care a participat în ședința Consiliului Județean Buzău a avut un singur scop. De a avea legitimitate din partea președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, pentru a face ceea și-a propus. Mulți bani! Nimeni nu-l crede pe Constantin Toma că este rupt de durere când vede pădurea Crângului în nevoi.

Hotărârea luată în ședința Consiliului Județean Buzău a fost surprinsă în presa locală ca fiind un succes prin care Petre Emanoil Neagu și-a dat mâna cu edilul Constantin Toma de a salva pădurea Crâng, scrie ziarul primarului, ”Opinia”. Era în necaz sărăcuța și doar cu forțe unite putea fi salvată. Nici măcar nu a spus Petre Emanoil Neagu așa ceva. El a considerat că noul administrator va fi atât de zdravăn la cap încât să nu-și pună buzoienii în cap. Și aici nu ne referim la Haritinia Crăiță, care prin efortul său, de apreciat altfel, mai mult a încurcat lucrurile și a făcut ca activiștii de mediu să fie mai reținuți față de prezența domniei-sale, pentru a nu da o tentă politică unor manifestări civice.

Ziarul senatorului Vlad Pufu, sansanews.ro, nu a luat atitutidine. A prezentat evenimentele din ședința Consiliului Județean Buzău sec, fără glas și fără a combate setea primarului de a distruge tot, chiar dacă senatorul Vlad Pufu se vaită de dimineață până seara că Toma face numai prostii și nu ține cont de locuitorii acestui oraș. E os de ros și i-am simțit sclipirea, în timp ce cariera sa politică e pe făraș.

Ceilalți, care contează, nu au spus nimic.

Așa cum au evoluat evenimentele în ședința Consiliului Județean la care a participat și Constantin Toma să-și susțină punctul de vedere, vedem că doar fostul senator Constantin Popa a fost cel care a ținut cu buzoienii. Liberalii lui Adrian Mocanu și-au continuat lupta pentru a proteja pădurea Crâng și au votat împotrivă. Avocatul Iuga a făcut și el ce a putut, așa cum se procedează prin instanțe, când forțe ostile te vor dărâmat. A cerut o amânare, suprinsă în mod nefiresc de sansanews, în timp ce cuvântarea consilierului județean, Constantin Popa a fost trecută sub tăcere. Așa ceva?

Inițiativa primarului Constatin Toma de a defrișa pădurea Crâng se va lovi în viitor de forțe nemaivăzute până acum în Buzău. Îl va costa și mandatul și libertatea, chiar dacă se crede cumva deasupra legii. Asta a fost cândva, când avea protecția procurorului-șef, știe domnia-sa cine. Acum vremurile s-au schimbat, chiar dacă nu realizează acest lucru.