MEDICUL MARIUS ANASTASIU, DIN NOU, ÎN ATENȚIA LUMII ȘTIINȚIFICE MEDICALE

Dr. Marius Anastasiu este medic primar chirurgie generală, doctor în medicină, șeful secției de Chirurgie Generală a Spitalului Județean de Urgență Buzău, secretar general al Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumatologie (SRCUT) și membru în numeroase societăți internaționale de chirurgie.

După lucrarea prezentata recent la Congresul Societății Franceze de Chirurgie – Paris 2021 (Résultats sur le rétablissement de la continuité digestive après intervention de Hartmann), lucrare ce s-a bucurat de comentarii elogioase, Dr. Marius Anastasiu revine cu un nou studiu chirurgical publicat în ediția internațională a revistei „Chirurgia” nr. 6 din 2021 intitulat Managementul abdomenului deschis (The management of the open abdomen).

Articolul realizat cu doi co-autori prestigioși (Prof. Valeriu Surlin si Prof. Mircea Beuran) pleacă de la o serie personală de 34 cazuri la care s-a practicat aceasta strategie chirurgicală raportată la o revistă bibliografică din literatura medicală internațională etalată pe ultimii 20 ani.

Tehnica abdomenului deschis (laparostomia) reprezintă o componentă esențială a conceptului „Damage control surgery” fiind în fapt o procedură prin care abdomenul este deliberat abandonat „deschis”, conținutul visceral fiind temporar protejat prin multiple mijloace tehnice, de la cele artizanale până la device-urile comerciale elaborate tip VAC (Vacuum assisted closure).

Dr. Marius Anastasiu: „În cazuistica Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău există de mai multă vreme o bună reprezentare a patologiei traumatice severe cauzate de creşterea numărului de accidente rutiere, care implică victime, acestea fiind aduse în urgenţă, cu multiple leziuni viscerale şi de structură osoasă. Tehnica abdomenului deschis este valorizată în arsenalul terapeutic chirurgical începând cu anul 1990, când este prezentat conceptul Damage-Control-Surgery.

Abdomenul deschis (laparostomia) este o modalitate extremă de a salva viaţa pacientului politraumatizat, în situaţii critice, care prezintă multiple leziuni vasculare, de origine intraabdominală, aflaţi în hipotermie, hipotensiune şi stare de acidoză. La aceşti pacienţi se instalează rapid un cumul de modificări fizio-patologice ce includ apariţia sindromului de compartiment abdominal (ACS).

Această procedură depășește tiparul clasic al intervențiilor programate și reduce substanțial mortalitatea cazurilor grave in politraumatologia viscerala.”

Indicațiile metodei au fost extinse de la controlul marilor hemoragii abdominale post-traumatice la abdomenul cu sepsis sever (peritonite, pancreatite necrotico-hemoragice) si nevoia re-explorării peritoneale programate (planned re-laparotomy). Tehnica a făcut obiectul unor update-uri succesive fiind standardizată prin Conferințele de Consens ale Societății internaționale de Chirurgie de Urgenta (WSES 2018 Guideliness).

În prezent, practica chirurgicală de urgenţă promovează o nouă paradigmă în care conceptul „Less is good” şi strategia operațiilor seriate constituie recomandările esențiale. În acest context operația index rezolvă starea de șoc, hipotermia şi starea de acidoză metabolică, ulterior pacientul politraumatizat, stabilizat hemodinamic şi resuscitat metabolic, putând suporta intervențiile definitive cu intenție salvatoare.

Activitatea profesională a D-lui Dr. Marius Anastasiu în domeniul chirurgiei de urgenţă este corelată şi situației onorante ca sediul social al Societății Române de Chirurgie de Urgenţă (societate afiliată din 2008 la Societatea Europeană de Chirurgie de Urgenţă şi Trauma ESTES) să fie stabilit de la înființarea acesteia în 2005, la Spitalul Județean de Urgență Buzău şi tot de atunci secretarul general al acestei societăți să fie Dr. Marius Anastasiu.

Compartiment Relaţii Publice
Adriana Bunilă