De ce atâta grabă?

Mărgărit GROSU

Nu aș fi abordat acest subiect, dacă nu aș ști sigur că, în fiecare zi, premierul deschide acest site. Nu avem milioane de vizualizări făcute artificial de mașinăriile plătite, dar premierul chiar ne citește. Zi de zi! Când și când, găsește un sfat bun, ceva de râs sau chiar o informație vitală. Și au fost multe. Am crescut împreună! Domnia-sa în politică, noi în presă. Subiectul este unul ce pare desprins dintr-un banc. Graba de a face repede ceva. De a termina totul imediat, fără să ne gândim ce vom face mâine. Este cazul băiatului de avocat care, urmând profesia tatălui, îi spune după prima zi de proces.

  • Auzi, măi, tată! Știi tu procesul ăla cu care te-ai luptat ani și ani de zile? L-am câștigat astăzi. Gata, s-a terminat! Tatăl surprins de nerozia băiatului, îl ceartă.
  • Măi băiatule, eu cu procesul ăla te-am crescut și te-am făcut avocat. Acum ce o să faci?

Cam așa se discută acum în mediul politic, dar mai ales în mediul de afaceri. De ce se grăbește premierul să reglementeze ceva ce nu era urgent? De ce strică bruma de armonie cu care se obișnuise românul? Problemele grave sunt altele. Problema drogurilor, a violenței, problema interlopilor, să nu mai spunem de problema corupției sau de problema războiului care stresează românii.

Măsurile fiscale adoptate prin asumarea răspunderii, sunt aspru criticate de analiștii economici. Nu rezolvă nimic, iar pe afaceriști îi înspăimântă. Mulți dintre ei nici măcar nu știu despre ce este vorba, pentru că nu au citit pachetul de legi, dar spun la unison că este ceva rău. Și atunci, pentru ce atâta grabă? O lege dată împotriva poporului sau cel puțin care nu este discutată și acceptată nu va avea niciun efect, pentru că nimeni nu o va respecta, iar organele represive ale statului nu se vor implica în sancționarea celor care nu se conformează. Și atunci cu cine va implementa premierul pachetul de legi? De ce atâta grabă?

Speranța mediului de afaceri și acum, cred că și a premierului, este în Curtea Constituțională. Dacă legea va cădea la Curte ea va fi uitată și de premier, și de popor!