Lege UE împotriva hărțuirii jurnaliștilor în justiție de către interlopi

DECIZIE UE ÎMPOTRIVA CELOR CARE PROFITĂ DE LEGE ÎMPOTRIVA JURNALIȘTILOR. Poate învață și judecătorii din ”civil” cum să aplice onest legea, scrie ziardecluj.ro.

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns joi la un acord provizoriu privind legislația UE care protejează jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului, potrivit unui comunicat. Acordul politic vizează protecția jurnaliștilor în fața plângerilor nefondate sau a procedurilor judiciare abuzive, cunoscute sub acronimul SLAPP (procesele strategice împotriva participării publice).

E vorba despre tactica folosită de anumiți politicieni, oameni de afaceri sau persoane influente care dau în judecată ziariștii în mod repetat cu scopul de a-i reduce la tăcere, un fenomen în creștere în UE.

Directiva negociată de președinția spaniolă a Consiliului UE ar urma să instituie unele garanții procedurale care să descurajeze astfel de practici.

Félix Bolaños, ministrul spaniol al justiției, a declarat că:

”democrațiile noastre sunt în pericol atunci când cei bogați și puternici pot reduce la tăcere criticii în instanță doar pentru că vorbesc despre chestiuni de interes public. Prin această nouă lege, UE îi apără pe jurnaliști și pe apărătorii drepturilor omului împotriva proceselor nefondate și abuzive”.

ziardecluj.ro