„Protecția mediului – o abordare interinstituțională”

”Vineri, 3 februarie 2023, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, domnul Aurelian Păduraru, a participat la o masă rotundă organizată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, având ca temă „Protecția mediului – o abordare interinstituțională”, cu scopul constituirii unei platforme de dialog între principalele autorități cu competențe în domeniu.

La deschiderea evenimentului au participat Procurorul General, doamna Gabriela Scutea, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Barna Tanczos (în sistem de teleconferință), domnul Nelu Ciobanu, Secretar de Stat în Ministerul Justiției și alți reprezentanți ai instituției, respectiv ai Inspectoratului General al Poliției Române, ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, precum și ai Institutului Național al Magistraturii.

De asemenea, la eveniment a participat si o echipa de experți din partea Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii, care au susținut, la București, în perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2023, seminarul de formare profesională cu tematica infracțiunilor de mediu și corupției.

În cadrul evenimentului, au fost abordate teme de cooperare interinstituțională și formare profesională, precum și probleme de aplicare a legislației în domeniul protecției mediului” se arată în comunicatul Gărzii Naționale de Mediu.

Mai toate sancțiunile date de comisarii de Mediu sunt anulate de instanțe

Scopul reuniunii, așa cum reiese din comunicat, ar fi acela de a se constitui o platformă de dialog între principalele autorități cu competențe în domeniu și probabil că se așteaptă la o justă finalizare a acțiunilor efectuate de organele de control din acest domeniu, și aici ne referim doar la Garda de Mediu. Se vede în mod clar, pe portalul instanțelor de judecată, că mai toate procesele-verbale cu sancțiuni aplicate sunt anulate de instanțele de judecată și nu pentru că inspectorii de mediu nu sunt pregătiți. Ci, pentru că așa se poartă. Probabil că participarea echipei de experți din cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii i-a luminat pe cei chemați în camera de chibzuință să se aplece asupra legalității sau nelegalității actelor de control întocmite de comisarii Gărzii de Mediu și se vor gândi de două ori atunci când vor să arunce în derizoriu întreg efortul lor.