Ziua Internațională a Geodiversității, la Galeriile de Artă din Buzău

Data de 6 octombrie 2022 marchează Ziua Internațională a Geodiversității, fiind proclamată de UNESCO la cea de-a 41-a Conferință Generală din 2021. Această desemnare îşi propune să promoveze la nivel mondial importanţa geodiversităţii pentru societate.

La Buzău, Ziua Internațională a Geodiversității a fost sărbătorită cu mult fast la Galeriile de Artă prin implicarea societății civile, a administrației publice locale și județene, dar și prin aportul unor mari personalități, pentru a marca acest eveniment. Prezent la manifestare, președintrele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat: ”Am călătorit împreună în Geoparcul Ținutul Buzăului prin intermediul fotografiei, picturii, tradițiilor și gastronomiei locale”.

Geodiversitatea înseamnă varietatea de roci, minerale, sedimente, procese, forme de relief, fosile și soluri găsite într-o anumită zonă. Prin urmare, descrie părțile „nevii” ale lumii naturale, putând fi descrisă ca „partenerul tăcut al biodiversității”.

Un geoparc internațional UNESCO este un teritoriu ce păstrează valori geologice, naturale și culturale deosebite, de valoare internațională, cu o echipă de management profesională care dezvoltă activități de dezvoltare economică și socială, de protecție a mediului, educație, conservare a patrimoniului, cercetare, geoturism, implicare a comunității, cooperare și promovare la nivel național și internațional. Dincolo de a fi un teritoriu cu valori intrinseci, un factor esențial pentru ca o zonă să primească desemnarea UNESCO este palmaresul de proiecte derulate până la momentul evaluării de echipa geoparcului. Prin statututul de Geoparc Internațional UNESCO, se asigură cadrul pentru promovarea internațională a zonei, dezvoltarea unor proiecte internaționale, formarea și implicarea tinerilor în cooperări și schimburi.

Programul Geoparcurilor Internaționale este unul dintre programele principale ale sectorului Științe Naturale din cadrul UNESCO. Geoparcurile Internaționale UNESCO sunt zone geografice unice, unificate, unde siturile și peisajele cu semnificație geologică internațională sunt gestionate printr-un concept holistic de protecție, educație și dezvoltare durabilă. Abordarea de jos în sus a combinării protecției cu dezvoltarea durabilă, implicând în același timp comunități locale, devine din ce în ce mai populară.

În concordanță cu prevederile Rețelei Globale a Geoparcurilor, statutul de Geoparc Internațional UNESCO este reevaluat la fiecare patru ani. Prin procesul de revalidare, se analizează calitatea rezultatelor activităților derulate de echipa geoparcului de la ultima revalidare, modul de implicare a autorităților și instituțiilor locale în dezvoltarea socială, culturală și economică a zonei, cooperarea cu alte geoparcuri și mai ales, implicarea comunității locale.

În Rețeaua Mondială a Geoparcurilor UNESCO (Global Geoparks Network) există, în 2022, 177 de geoparcuri, răspândite în 46 de țări.

România deține două situri în această rețea globală, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului (din 2015) și Geoparcul Internațional UNESCO Ţinutul Buzăului (din 13 aprilie 2022).

https://www.cnr-unesco.ro/