Ceremonii organizate de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații la Buzău

Sâmbătă, 11 noiembrie, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, în garnizoana Buzău vor avea loc ceremonii militare și religioase de depunere de coroane și omagiere a eroilor buzoieni căzuți în teatrele de operații, astfel:

  • începând cu ora 09.30 – Ceremonie militară și religioasă la Mormintele Eroilor căzuți în Teatrele de Operații, Cimitirul Eroilor, Buzău;
  • începând cu ora 11.00 -– Ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații, localitatea Smeeni;

* * *

          Marcarea Zilei Veteranilor la 11 noiembrie a fost instituită pentru prima dată în România prin Legea nr. 150/2014, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României. Prin Legea nr. 168 din 2020, Ziua Veteranilor a fost redenumită drept Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații.

            Data de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial.

            Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

            În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE