30 de zile de arest pentru judecătoarea Ana Maria Chirilă, acuzată de procurorii PICCJ de fapte de luare de mită

Judecătorii au dispus joi seară arestul preventiv 30 de zile pentru judecătoarea Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava, în dosarul privind consumul de droguri de mare risc și sprijinirea activităților infracționale ale unor traficanți de droguri, conform minutei instanței. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în 48 de ore, scrie https://www.g4media.ro

”În baza art. 226 C.proc.pen. raportat la art. 223 alin. 2 C. proc. pen. şi art. 202 alin. (1) şi (3) C.proc.pen. admite propunerea de arestare preventivă, formulată de PICCJ – Secţia de Urmărire Penală, prin referatul nr.3167/P/2022 în ceea ce îi privește pe inculpații CHIRILĂ ANA – MARIA şi PÎNZARI MIHAI.

Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor CHIRILĂ ANA- MARIA şi PÎNZARI MIHAI, pe o durată de 30 de zile, de la 12.10.2023 până la data de 10.11.2023, inclusiv.

Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă în ceea ce îi privește pe inculpații CHIRILĂ ANA- MARIA şi PÎNZARI MIHAI. În temeiul art. 275 alin. 3 C. pr. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului din oficiu pentru inculpatul Pînzari Mihai, în cuantum de 680 de lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiției. Cu contestație în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunțată în camera de consiliu, astăzi, 12.10.2023. Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 12.10.2023”, se arată în minuta deciziei CAB.

Potrivit probatoriului administrat procurorii Parchetului General, s-a stabilit că inculpata, în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcției de judecător pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT (dosar aflat în faza de urmărire penală), respectiv informații privind perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziția altor persoane prin intermediul cărora au ajuns și la alte persoane interesate.

De asemenea, în perioada aprilie – septembrie 2023, inculpata a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, informații pe care în mod direct și prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziția unor persoane interesate.

Potrivit procurorilor, s-a reținut că divulgarea către persoanele cercetate a faptului că erau vizate de măsuri de supraveghere tehnică sau percheziții a fost de natură să pericliteze cercetările în cauzele respective.

„De asemenea, s-a stabilit că, în perioada 2020 – 2023, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, inculpata, în mod repetat, a primit/acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție, produse alimentare ș.a.) în legătură cu măsurile dispuse și hotărârile pronunțate într-o cauză instrumentată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava”, se arată în comunicat.

„Cu privire la infracțiunea reținută la punctul 3 (complicitate la trafic de influență), s-a reținut fapta inculpatei care, fără a promite că va influența în mod direct magistrații dintr-un complet învestit cu judecarea unei cauze, prin prezența sa la întâlnirea dintre martorul denunțător (cumpărător de influență) și o altă persoană, i-a creat martorului denunțător convingerea că respectiva persoană are influență asupra magistraților și îi poate influența pentru obținerea unei hotărâri de achitare. În acest mod, inculpata a facilitat obținerea de către persoana în cauză a sumei de 30.000 de euro”, se arată în comunicat.

Procurorii arată că, în perioada septembrie – octombrie 2023, inculpata a deținut în locuința sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziția unor persoane locuința sa în vederea consumului de droguri.

În același dosar, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală din PÎCCJ a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura reținerii pentru 24 de ore și față de un alt inculpat, pentru dare de mită şi complicitate la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Din cercetări a reieșit că inculpatul a promis, oferit și remis foloase necuvenite judecătoarei, pentru a obține hotărâri favorabile într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și lipsire de libertate.

Totodată, s-a reţinut că individul, prin promisiunea implicită a remiterii unor sume de bani sau de alte foloase materiale, a încurajat-o pe judecătoare să continue să divulge informaţii nedestinate publicităţii sau să permită accesul la astfel de informaţii privind anchetele aflate în desfăşurare în domeniul contrabandei cu ţigări sau a traficului de droguri.

În dosar au fost efectuate 12 percheziții domiciliare autorizate în cauză, fiind audiate mai multe persoane având calitatea de suspecți sau martori.

Măsura reținerii judecătorului a fost avizată de către Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

sursa:www.obiectivdesuceava.ro