Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună și este cea mai frecventă afecțiune reumatică de tip inflamator. De asemenea, poliartrita reumatoidă este o boală sistemică, pentru că nu afectează întotdeauna doar articulațiile, ci și alte părți ale corpului. Zilnic, la Cabinetul de Reumatologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, cel puțin un pacient primește diagnosticul de poliartrită reumatoidă.
Despre acest subiect am ales să discutăm cu dr. Mihaela Neamțu, medic primar reumatolog în cadrul S.J.U.Buzău. Care sunt simptomele, factorii de risc, ce opțiuni de tratament există pentru această patologie, la aceste întrebări ne va răspunde dr. Mihaela Neamțu.
Poliartrita reumatoidă poate fi dificil de diagnosticat în stadiu precoce. Cât de importantă este cunoașterea simptomelor și prezentarea la medicul specialist de la primele semne? Care este traseul pacientului?
Dr. Mihaela Neamțu: Stabilirea diagnosticului de poliartrită reumatoidă încă din stadiile inițiale este esențială pentru inițierea promptă a tratamentului, prevenindu-se astfel leziunile osteo-articulare ireversibile. Semnele și simptomele de debut nu trebuie ignorate și prezentarea la medicul de familie, care ulterior îndrumă pacientul către medicul specialist, ar trebui făcută cât mai rapid. Principalele simptome sunt durerea, redoarea matinală și tumefacția articulară. Durerea articulară are caracter inflamator.
De ce apare artrita reumatoidă?
Dr. Mihaela Neamțu: Factorii cauzali ai poliartritei reumatoide, în pofida numeroaselor cercetări din ultimele decenii, rămân incomplet elucidați, considerându-se că boala este rezultatul acțiunii complexe a factorilor de mediu asupra unui teren susceptibil genetic, rezultând un răspuns imun aberant și conducând la inflamație locală și sistemică.
Care dintre sexe este mai afectat de artrita reumatoidă?
Dr. Mihaela Neamțu: Femeile sunt mai afectate decât bărbații. Raportul F/B este de 2/1-4/1.
Ce rol joacă sistemul imunitar în dezvoltarea afecțiunii?
Dr. Mihaela Neamțu: Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, alterarea mecanismelor imunității înnăscute și dobândite reprezentând principala caracteristică a bolii.
Ce factori de risc există?
Dr. Mihaela Neamțu: Factorii de risc sunt: sexul (femeile sunt mai predispuse decât bărbații), vârsta (poate apărea la orice vârstă, dar mai frecvent între 40-60 de ani), factorul ereditar, fumatul, expunerea profesională la praf de cărbune, granit, siliciu, obezitatea.
Ce analize se fac pentru poliartrita reumatoidă?
Dr. Mihaela Neamțu: Există o serie de explorări biologice (HLG, VSH, PCR,FR, Ac anti CCP, examenul lichidului sinovial) care, alături de explorările imagistice (examen radiologic, ecografic sau RMN), duc la stabilirea unui diagnostic cert și precoce al bolii. Toate aceste investigații paraclinice trebuie coroborate cu datele clinice.
Ce opțiuni de tratament există?
Dr. Mihaela Neamțu: Tratamentul farmacologic constituie baza abordării terapeutice a poliartritei reumatoide. Ultimii ani au adus mutații semnificative în strategia terapeutică a bolii. Obiectivele principale ale tratamentului sunt legate de ameliorarea simptomelor (diminuarea durerii și reducerea tumefacțiilor), dar și de prevenirea și stoparea procesului distructiv articular și a deformărilor, menținerea funcției articulare și a calității vieții, prevenirea handicapului fizic și a riscului de deces prematur. Există multe opțiuni terapeutice în zilele noastre care trebuie instituite prompt.
Câți pacienți au fost diagnosticați cu poliartrită reumatoidă care s-au prezentat la cabinetul de reumatologie din cadrul unității, de la începutul acestui an și până în prezent?
Dr. Mihaela Neamțu: Îmi e greu să fac o statistică, dar zilnic diagnosticăm pacienți cu poliartrita reumatoidă, de diferite vârste, de la 18 ani în sus.
Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă