Deranj mare la Consiliul Județean Buzău

Atmosferă stranie la ședința Consiliului Județean Buzău, după anunțul candidaturii senatorului Lucian Romașcanu pentru funcția de președinte. Nimeni nu-și putea explica ce l-a apucat pe Lucian Romașcanu să candideze în condițiile în care nu se pliază nicicum pentru o asemenea funcție. Băiat de Capitală, școlit, un pic boem, nu-și va regăsi locul printre problemele administrative ale județului, în condițiile în care colaboratorii săi vor fi îndeosebi băieți de la țară, oameni cu un alt limbaj și alte apucături. Cum va gestiona Lucian Romașcanu un buget mic la atâtea primării, fiecare cu urgența sa? E greu de spus. Justificarea dată de președintele Consiliului Județean Buzău față de această decizie a fost oarecum alambicată. La ședința trecută a anunțat, că sigur va candida, și acum, iată, s-a răzgândit! Nu a fost invocat, ca în cazul Gabrielei Firea, vreun sondaj, ci doar voința șefului cel mare de a se manifesta.

Lucian Romașcanu pare pofticios de administrație

Presupun că până la urmă, Lucian Romașcanu își va revizui dorințele și își va găsi utilitatea alături de premier sau de viitorul președinte, lăsând județul Buzău pe mâini bune, așa cum a fost până acum.

Candidatura senatorului Lucian Romașcanu la șefia Consiliului Județean Buzău este  o strategie proastă. Probabil pentru a satisface pofta primarului Constantin Toma de a nu mai avea opozanți prin județ. Se vede de departe că este vorba de răzbunare politică, și nicidecum de o măsură electorală chibzuită. Și spun asta, fără să-i țin partea actualului președinte, ci doar ca observator. Deranjează pe toată lumea! Petre Emanoil Neagu a știut să gestioneze în mod exemplar bugetul județului și a îndeplinit obiective mari. Podul peste Buzău este opera sa, iar buzoienii nu au uitat cum mai toate mărimile politice se văitau la buza podului de la Vadu Pașii și promiteau realizarea lui. N-au făcut nimic! A venit Neagu și problema a fost rezolvată. De aici, cele două mandate ale președintelui Petre Emanoil Neagu au fost de succes. Investiții majore în lucrări mari de infrastructură, și ceea ce este mai important, un echilibru în repartizarea banilor către primăriile din județ. Stabilitate și dezvoltare!

Lovitură sub centură

Amănuntele din spatele deciziei de a-l înlocui pe actualul președinte sunt bine cunoscute. Cei care i-au arătat vulnerabilitățile sunt mult mai expuși decât Petre Emanoil Neagu, atât la vot cât și la altele, sau mai bine zis, ”la multe cele”, vorba fostului prefect, Ion Vasile. Și nu mă refer doar la echipa de conducere a PSD, mă refer și la cei din fruntea unor instituții care se cred invincibili și ridică pretenții. Sunt putrezi toți! O știu cu toții, dar se ascund în umbră, uitând că, rând pe rând, le vine rândul. Se pare că Petre Emanoil Neagu a suportat bine lovitura, și la prima vedere pare învins, dar cum îl știu, este un luptător și lupta nici măcar nu a început, chiar dacă a lăsat să se înțeleagă că s-a recunoscut învins. Este totuși o luptă politică și campania electorală încă nu a început.

Apar speculațiile

Prima speculație apărută la cald, este aceea că președinția Consiliului Județean Buzău a fost făcută cadou liberalilor, mai précis, lui Adrian Mocanu. În acest fel, Constantin Toma nu va fi deranjat în campania electorală cu un candidat puternic din partea P.N.L. și  va fi susținut pentru un nou mandat. Lucian Romașcanu va fi iepurașul de serviciu și va pierde elegant, dar sigur, alegerile. Într-o astfel de postură îl și văd, chiar dacă nici nu există un astfel de troc. Și, o altă speculație, este aceea, ca până la definitivarea candidaturilor, în locul său să fie propulsat un alt candidat. Adrian Petre, spre exemplu!